Pušten u rad sistem "Pronađi me"

11:32 25. 10. 2023. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Sistem "Pronađi me", napravljen za uzbunjivanje čitavog društva u slučaju nestanka dece, po uzoru na emerički "Amber alert", zaživeo je danas u Srbiji.

Na osnovu sistema, kada roditelj ili staratelj prijavi nestanak deteta, policija proverava verodostojnost dobijenih informacija, podatke o nestalom detetu i svim okolnostima i onda obaveštava sve ljude na terenu.

Odluku o pokretanju sistema "Pronađi me" donosi načelnik teritorijalne policijske uprave, ako postoji sumnja da je nestalo dete žrtva krivičnog dela otmice i trgovine ljudima ili ako se radi o detetu starosti do sedam godina, kao i o maloletnom licu sa smetnjama u razvoju ili invalidetom u dobi do 18 godina.

Policija će potom na elektronskoj platformi objaviti obaveštenje o nestanku, uz fotografije i druge relevantne podatke. O tome se automatski obaveštavaju mobilni operateri i automatski ga objavljuju putem SMS poruka građanima. Televizijske i radio stanice prekidaju emisije i objavljuju kajron, koji se istovremeno vidi i na displejima na važnim saobraćajnicima.

Građani se nakon dobijanja obaveštenja aktivno uključuju u traganje za nestalim detetom i sva saznanja javljaju policiji. (kraj) vip/dal/bdr 

Share: