Rasizam jača

19:30 01. 11. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka skakačica u dalj, olimpijska šampionka Malaika Mihambo, kaže da sama ne doživljava često rasističke ispade, ali da svejedno uočava kako rasizam, posle mirnijih godina, iznova jača u zemlji, prenosi agencija DPA.

"Zabrinuto opažam da je ton postao grublji. Odrastala sam 90-ih, kada je na krajnjoj desnici postojala samo jedna politička partija. Dugo je sve išlo u dobrom smeru, ali sada se rasističke tendencije vraćaju širom Evrope i Amerike", napisala je trostruka sportiskinja godine u knjizi Skoči u slobodu.

Knjiga je objavljena u oktobru i u dva poglavlja se bavi temom rasizma.

"Važno je da svi ostanu otvoreni prema drugima i da razgovaramo. Potrebno je da se ophodimo otvoreno, sa uzajamnim poštovanjem ... da vidimo ono što nam je zajedničko, da smo svi ljudi, umesto da biramo ono što različito vidimo", rekla je Mihambova.

"Ostanem bez reči kada se i relevantne stranke izražavaju tako da produbljuju podele. Kada vodeći političari u Nemačkoj daju upitne izjave o izbeglicama ili ljudima useljeničkog porekla, onda to utiče na celo društvo", dodala je.

"Moramo da vodimo javnu raspravu uz toleranciju i empatiju u svakom trenutku, i da isto zahtevamo od svih učesnika. Nažalost, sada se javno izgovaraju stvari kojih bi se ljudi u prošlosti stideli", rekla je 29-godišnja atletičarka. 

Prema njenim rečima, "rasizam mora biti ogoljen i ne sme ostati skriven pod plaštom zaštite slobode mišljenja. Takve izjave su nehumane i generišu mržnju".

Mihambova je morala prevremeno da prekine sezonu zbog povrede, ali sada je ponovo zdrava i priprema se za Olimpijske igre dogodine u Parizu. Takmičarski povratak predviđa za kraj januara ili početak februara. (kraj) dep/mk

Share: