Izložba posvećena Milankoviću

08:35 15. 12. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Izložba "Milutin Milanković - 100 godina od reforme julijanskog kalendara" biće otvorena večeras u 18 sati u Muzeju nauke i tehnike, dok će za građane biti otvorena od subote.

Izložba se realizuje u saradnji Muzeja i Udruženja Milutin Milanković.

Izložba je bazirana na arhivskim dokumentima, bibliografskim podacima, ličnim predmetima, opisima najznačajnijih događaja iz života i rada Milutina Milankovića, kao i eksponatima Muzeja nauke i tehnike, koji su svedoci tehnikih dostignuća korišćenih u tadašnjoj epohi.

Milanković je rođen 28. maja 1879. u Dalju kod Osjeka, školovao se na Bečkom tehnološkom institutu, na kojem je kao prvi Srbin stekao doktorat 1904. godine, navodi se u saopštenju.

Bio je građevinski inženjer, matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, doktor tehničkih nauka, akademik, osnivač katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu i svetski uvažavan naučnik, poznat po teoriji ledenih doba i reformi julijanskog kalendara.

Smatra se osnivačem matematičke klime i klimatskog modeliranja.

Vaseljenski patrijarh Meletije IV sazvao je 1923. godine Kongres istočnopravnoslavnih crkva uz poziv za hitnu reformu julijanskog kalendara, a na predlog državnih i crkvenih zvaničnika Milanković je učestvovao na Svepravoslavnom kongresu u Carigradu.

On je predložio reformu koja je obuhvatala tri kalendarska pitanja - usaglašavanje razlike između julijanskog i gregorijanskog kalendara, koja je tada iznosila 13 dana, utvrđivanje rasporeda budućih prestupnih godina, kojima se obezbeđuje da dužina srednje kalendarske godine bude što bliža dužini tropske godine i usaglašavanje raskoraka između dva kalendara u danu praznovanja Uskrsa i drugih pokretnih praznika.

Milanković je predložio da prestupne godine mogu biti one koje su deljive sa četiri bez ostatka, a sekularne godine biće samo onda prestupne ako njihov broj vekova ako se podeli sa devet daje ostatak dva ili šest.

"Sve ostale sekularne godine proste su, što daje potpunu preciznost do 2800. godine, to jest, do tada ne može biti nikakvog razmimoilaženja sa sadašnjim gregorijanskim kalendarom", navodi se u saopštenju.

Ističe se da se time dobija srednja dužina kalendarske godine od 365 dana, pet sati, 48 minuta i 48 sekundi i da je time dobijena do sada najveća tačnost kalendara u kojem se kalendarska godina razlikuje dve sekunde od sadašnje dužine tropske godine. (kraj) vip/and/dj

Share: