Teškoće sa stipendijama

22:36 15. 12. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Petoro od šestoro nemačkih studenata ne koristi ni studentske stipendije ni državne kredite za ispomoć tokom školovanja, navodi jedna nova studija.

Umesto na te instrumente, studenti se uglavnom oslanjaju finansijsku podršku roditelja i sporedne poslove, piše u izveštaju  Centra za razvoj visokog obrazovanja (CHE) objavljenom u petak.

"Najmanje 84 odsto studenata u Nemačkoj sada ili ne može ili ne želi da koristi državnu podršku za finansiranje studija i to ukazuje na potrebu za hitnom reformom," rekao je autor studije Ulrih Miler (Ulrich Müller).

Za većinu od skoro tri miliona studenata u Nemačkoj, državne stipendije jedva da imaju neki značaj i to mora da se menja, rekao je.

"Ako ne promenimo sistem finansiranja studenata, uspeh studenata će više zavisiti od toga imaju li bogate roditelje ili od fleksibilnog fakulteta koji je omogućava studiranje uz rad," ocenio je Miler.

"To nema mnogo veze sa pravičnim prilikama za visoko obrazovanje," zaključio je rukovodilac odeljenja CHE za političke analize. (kraj) dep/mk

Share: