Soja i rka dojke

08:55 11. 01. 2024. FoNet | Dušan Krunić

BALTIMOR - Supstanca aisoflejvinz (isoflavones) koja se nalazi u soji jedna od najefikasnijih hemijskih jedinjenja biljnog porekla koja može značajno da umanji mogućnost ponovne pojave raka dojke, kao i smrtnost od te bolesti, objavio je žurnal JNCI kancer centar.

Ispitivanjem skoro 12.000 obolelih žena naučnici Džon Hopkins Kimel centra za istraživanje raka, došli su do saznanja da ta supstanca, koja se nalazi u soji, u 26 odsto slučajeva može da spreči povratak te teške bolesti, dodaje žurnal.

Rezultati su naročito uspešni kod žena posle menopauze, a najveći pozitivan efekat, naglašavaju istraživači, registrovan je prilikom dnevnog konzumiranja od 60 miligrama aisoflejvinza, što odgovara količini od dve do tri porcije soje.

Jedna porcija može biti čaša mleka od soje, oko 80 grama tofua ili pola šolje kuvane soje.

To istraživanje je otkrilo i važnu ulogu hemijskih jedinjenja koja se metabolišu iz lignana, koji su pronađeni u semenkama, orašastim plodovima, kao i voću i povrću, i koji umanjuju smrtnost o raka dojke čak za 28 procenata.

Naučnici ukazuju da nije moguće izmeriti tačne doze lignana koje ishranom treba unositi u organizam, zbog toga što crevna flora, koja ima važnu ulogu u metabolizmu lignana, deluje i reaguje različito, odnosno drugačije kod svake osobe. (kraj) vbr/ivt/kru/dj

Share: