Veća kontrola paljenja vatre

19:18 09. 02. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Sektor za vanredne situacije (SVS) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije upozorio je danas da je, od ukupnog broja požara na otvorenom prostoru, prema statističkim podacima, najveći broj izazvan ljudskim faktorom, zbog čega apeluje na građane da budu odgovorni i poštuju zakon.

Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno je spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Za nepoštovanje tih zakonskih odredbi, predviđene su novčane kazne od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara, podsetio je MUP u saopštenju.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije borili su se od početka februara sa vatrenom stihijom u mestu Rakovac kod Beočina na Fruškoj gori, koja je zahvatila travu i nisko rastinje na površini od 16 hektara, a pravovremenom intervencijom vatrogasaca-spasilaca, uz asistenciju pripadnika lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih jedinica, sprečeno je dalje širenje požara koji je likvidiran tri sata nakon dojave. (kraj) vem/dal/mk

Share: