Ozelenjeno 315 hektara

13:24 21. 03. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BOR - Za pet godina kompanija Srbija Ziđin Koper ozelenela je 315 hektara degradiranih rudarskih površina i u Boru i Majdanpeku posadila više od 618.000 sadnica, saopštila je danas ta kompanija povodom Svetskog dana šuma.

Impozantne površine degradiranog zemljišta kompanija je rekultivisala najsavremenijim metodama, pa je samo tehnikom hidrosetve zatravljeno 125.000 kvadratnih metara kosih i stenovitih terena Bor i Majdanpek.

Hidrosetva je jednostavan i brz način ozelenjavanja velikih i vrlo nepristupačnih površina, a u borskim i majdanpečkim rudnicima ta metoda je zaživela dolaskom kineskog Ziđina. 

Postupak podrazumeva prskanje zemljišta smešom semena, vode, đubriva i zaštitnog malča, nakon čega vrlo brzo, za pet do sedam dana, nastaje zeleni pokrivač.
 
Kompanija Srbija Ziđin Koper obeležila je Svetski dan šuma akcijama pošumljavanja u Boru i Majdanpeku, u kojima su u oba grada učestvovala deca.

Majdanpečki srednjoškolci zasadili su više od 1.000 mladica crnog bora na brani jalovišta "Vančev potok", a sadnice i logistiku obezbedio im je Rudnik bakra Majdanpek.

Srbija Ziđin Koper je predškolskoj ustanovi "Bambi" u Boru poklonila 500 sadnica različitog drveća.

Zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Koper zadužen za zaštitu životne sredine Zong Junhua najavio je nastavak radova u okviru rekultivacije zemljišta degradiranog višedecenijskim rudarskim aktivnostima i ozelenjavanje dodatnih 30.000 kvadratnih metara površina ove godine, dok će rudničke "zelene oaze" biti bogatije za 200.000 različitih sadnica. (kraj) vip/kt

Share: