Sporno učestvovanje na komemoraciji

11:23 22. 03. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) smatra da je ućešće generala Vladimira Lazarevića, koji je u Hagu osuđen za ratne zločine, na državnoj komemoraciji 24. marta u Nišu povodom obeležavanja 25 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), teška uvreda za civilne žrtve NATO bombardovanja i sve žrtve rata na Kosovu.

"Prema izjavi ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića, na godišnjicu NATO bombardovanja SRJ, u kripti Crkve Svetog Vasilija Ostroškog u niškom naselju Duvanište biće predstavljeno 1.139 imena vojnika, policajaca, dobrovoljaca poginulih na Kosovu od 1998. do 1999. godine i u kopnenoj zoni bezbednosti od 2000. do 2003. godine, a koja će biti ispisana na 19 ploča", navodi se u saopštenju YIHR.

Prema njihovim rečima, predlog za postavljanje memorijalnih ploča dao je Lazarević. dok su "ministar odbrane Miloš Vučević i Selaković koristeći državne resurse koordinisali postavljanje memorijalnih ploča u saradnji sa niškom Eparhijom Srpske pravoslavne crkve". (kraj) mjj/kt/dj

Share: