Obuka za raspoznavanje ptica

12:44 09. 04. 2024. FoNet | Miloš Janković

NOVI SAD - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pozvalo je danas sve zainteresovane punoletne građane koji žele temeljno da upoznaju svet ptica, da se prijave za višemesečnu terensku obuku za raspoznavanje ptica u okolini Beograda i Novog Sada, koju to društvo organizuje u saradnji sa Univerzitetom Nord iz Norveške.

"Obuka ima za cilj da upozna učesnike sa nekim od najčešćih vrsta ptica u realnim uslovima u prirodi. Cilj je i da se učesnici pripreme za različite programe koje vodi DZPPS u vezi sa proučavanjem ptica, njihovog rasprostranjenja i posebno popisivanja čestih vrsta. Učesnici koji polože formalni test na kraju obuke dobijaju sertifikat norveškog univerziteta Nord", navodi se u saopštenju DZPPS.

Kako se navodi, obuka se održava u dve grupe, po jedna u Novom Sadu i Beogradu, a tokom kursa planirane su i posete Međunarodno značajnim područjima za ptice (Important Bird Area - IBA), važnim vodenim staništima u Sremu, Banatu i Bačkoj, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji (Fruška gora, Rusanda, Ritovi donjeg Potisja, Jegrička, Zasavica, Tara, Stara planina, Suva planina, Potamišje, kanjon Trešnjice, Divčibare...). (kraj) mjj/dj

Share: