Godišnjica tragedije

17:57 02. 05. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Komemoracija za žrtve masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ počeće sutra u 8.40 časova u Ulici kralja Milutina 10, kada će porodice ubijenih, rođaci i prijatelji položiti cveće i zapaliti sveće, dogovoreno je na današnjo sednici Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra.

Radna grupa sa Multidiscipninarnim timom, u kojoj su i roditelji ubijene dece, pozvala je sve organizovane grupe građana i organizacije koje žele da odaju poštu i polože cveće da to učine posle 10 časova i 30 minuta, navodi se u saopštenju.

Građani će tada moći da polože cveće, zapale sveće i upišu se u Knjige sećanja.

Sutra u 8.41 i 4. maja u 22.32 mediji u Srbiji će prekidom programa obeležiti godišnjicu tragedija tako što će zatamniti ekrane i prekinuti emitovanje televizijskog i radijskog programa u trajanju od jednog minuta sa tekstom : „ 3. i 4. maj 2023. Pamtimo“.

Komemorativni dan označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije, a čine ga prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mestu zločina i ostaće u javnom prostoru kao simbol zajedničkog sećanja do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

U Tašmajdanskom parku, kod spomenika Desanki Maksimović, od 9 do 19 časova biće održan forum, koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posledica masovnih ubistava.

Poslednji segment celokupnog događaja pod zajedničkim nazivom „Buđenje“ počeće u 20 časova u Studentskom kulturnom centru, a muzičko-scenski program u direktnom prenosu emitovaće Radio televizija Srbije, dok ostale zainteresovane televizije mogu preuzeti signal za prenos programa, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti.

Za sve građane kojima bude neophodna savedodavna psihološka podrška, Institut za mentalno zdravlje u petak i subotu od 10 do 14 časova pružaće psihološku podršku u Centru za mlade u Resavskoj ulici 22, a na raspolaganju građanima je i od 5. maja od 8 do 20 časova.

Viktimološko društvo Srbije otvorilo je telefonsku liniju - 065 548 64 21 i svi građani kojima je potrebna podrška mogu se javiti od od 8 do 20 časova.

Mediji se mole da poštuju Protokol za medije koji je dostavio Multidisciplinarni tim.

Ministarstvo prosvete pozvalo je sve osnovne i srednje škole u Srbiji da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva od 7. do 10. maja, čiji je cilj odavanje pošte žrtvama, kao i podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici. (kraj) is/dj

Share: