Sećanje na ubijene

14:37 04. 05. 2024. FoNet | Vera Barišić

SMEDEREVO - Komemorativnim skupom danas je obeležena godišnjica masovnog ubistva u Malom Orašju i Duboni, selima kod Smederava i Mladenovca, gde je na današnji dan ubijeno devetoro mladih ljudi i povređeno 12 osoba.

U Duboni i Malom Orašju 4. maja 2023. ubijeni su Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25).

Članovi porodica, koji su došli u majicama sa likovima njihove stradale dece, prijatelji i građani okupili su se u spomen-području "Ravni Gaj" u Malom Orašju.

Skup je počeo zvukom sirena za uzbunu, a potom je minutom ćutanja odata počast ubijenim mladim ljudima.

Uz roditelje poginulih, skupu su prisustvovali i rođaci, prijatelji, meštani i roditelji stradalih đaka iz beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar".

Na skupu je prikazan dokumentarni film "Nebeska družina", sa svedočenjima o životu, uspesima i talentima ubijenih u Ravnom Gaju, a potom su školski drugovi i prijatelji stradalih čitali pesme.

Nastavnica petorice mladića iz Malog Orašja Ivana Bošković održala je govor na komemorativnom skupu i poručila da nikada neće biti zaboravljeni, prenosi RTS.

"Deco moja draga, nismo mogli da vas sačuvamo za budućnost, ali vam dajem reč da vas nećemo nikad zaboraviti. Dok bude glasa u nama, koji smo vas poznavali, pričaćemo o vama budućim generacijama. Ostale su fotografije, ostali su snimci, pre svega ostalo je pamćenje na vas", rekla je profesorka.

Posle toga je na fubalskom terenu u Ravnom Gaju počeo humanitarni turnir na kojem su revijalnu utakmicu odigrali omladinci Crvene zvezde i Partizana. Planirano je da 12 fudbalskih ekipa igra na turniru na kojem će se prikupljati pomoć za nastavak oporavka povređenih, navodi N1.

Regulatorno telo za elektronske medije pozvalo je pružaoce medijskih usluga da i na godišnjicu masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje zatamne ekrane, odnosno obustave program na jedan minut, u 22.32 časova sa tekstom "3. i 4. maj 2023. Pamtimo". (kraj) vbr/mk

Share: