Pravoslavni vernici slave Uskrs

10:57 05. 05. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Pravoslavni vernici danas proslavljaju Uskrs, najvažniji i najveći hrišćanski praznik, kojim se izražava radost zbog konačne pobede sina Božjeg, Isusa Hrista nad smrću i progonstvom.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije predvodio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save u Beogradu i poručio da svi treba da vaskrsnu iznutra kao pojedinici, ali i kao narod i da svakoga dana budu bolji i imaju međusobno razumevanje, preneo je RTS.

"Neka je srećan i blagosloven, braćo i sestre, današnji dan i praznik - da smo svi blagosloveni, blagoslovom vaskrslog Hrista. I njegovim blagoslovom da vaskrsnemo i mi iznutra, da uvek zajedno budemo njegovi. Da vaskrsnuvši u njemu, vaskrsnemo i kao pojedinci, ali i kao narod. Svakoga dana, da budemo bolji od sebe", rekao je patrijarhe i vernicim čestitao Uskrs.

U toku liturgije pročitana je ovogodišnja Uskršnja poslanica patrijarha Porfirija, u kojoj je ukazao na pokušaje istorijskog revizionizma i da se srpski narod, žrtva višestrukog genocida i etničkog čišćenja, proglasi za počinioca genocida.(kraj) vbr/bdr

Share: