Fizički napadi na političare

20:05 08. 05. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Napadi na političare u Nemačkoj prethodnih dana su kulminirali pošto su povređene bivša gradonačelnica Berlina i kandidatkinja na izborima u Lajpcigu.

Bivša gradonačelnica, sada senatorka Fanciska Gifi (Franziska Giffey), napad je doživela u utorak u jednoj gradskoj biblioteci. Hospitalizovana je sa lakšim telesnim povredama.

Gifijevu je iznenada sa leđa napao jedan muškarac, udarajući je "vrećom napunjenom tvrdim predmetima po glavi i vratu", saopštili su policija i tužilaštvo.

Gifijeva je istaknuta političarka socijaldemokrata (SPD) kancelara Olafa Šolca (Scholz).

Ona je u sredu pozvala na veće poštovanje prema ljudima koji se bave politikom. "Živimo u slobodnoj i demokratskoj zemlji, u kojoj svako sme i može slobodno da izrazi mišljenje", navela je na Instagramu.

U Drezdenu je isto u utorak napadnuta političarka Zelenih Ivone Mosler (Yvonne), kandidatkinja za izbor u gradsko veće. Moslerovu, 47, su napale dve osobe dok je lepila plakate.

Napadač, 34, političarku je odgurnuo u stranu, vređao je i pretio joj, dok ju je žena, 24, koja je bila sa njim pljunula. Policija je pronašla napadače koji su joj poznati od ranije. Bili su, pored ostalog, u grupi koja je veličala Adolfa Hitlera.

U Drezdenu je napad bio i u petak, kada je meta bio glavni kandidat SPD Saksonije na izborima za Evropski parlament Matijas Eke (Matthias Ecke). Napala su ga četvorica mladića od 17 i 18 godina, a policija sumnja da je bar jedan od njih iz desničarskog miljea.

Navodno ista grupa je prethodno napala jednog aktivistu Zelenih u blizini.

Visoki zvaničnici resora unutrašnjih poslova širom Nemačke zbog napada na političare zahtevaju uvođenje strožih kazni. (kraj) dep/mk

Share: