Zaboravljene dečje igre

11:48 09. 05. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - U nastavku aktivacije Nacionalnog razmrdavanja, pod parolom „Igraš ili ne?“, posebnu pažnju posvećuju povratku starih, mahom zaboravljenih igara među najmlađe.

Dečje igre koje fizički angažuju telo imaju izuzetan značaj za celokupan razvoj dece, od motoričkih sposobnosti do socijalnih veština.

To dobro znaju generacije koje su odrastale uz Ledenog čiku, Arječkinje barjačkinje, Žmurke i slične aktivnosti koje se danas ređe viđaju na dečjim igralištima.

Zbog toga, Nestlé Srbija i Savez za školski sport Srbije ovog proleća nastavljaju sa promocijom redovne fizičke aktivnosti, koju sprovode u okviru projekta ZdravoRastimo.Stoga zajedno pozivaju učitelje i nastavnike da na časovima fizičkog vaspitanja upoznaju učenike sa igrama koje su obeležile detinjstvo mnogih generacija, a to isto predlažu i roditeljima – igrajte se i razmrdajte mišiće za zdravo telo i zdrav duh.

Osim trčanja, skokova, preskakanja kozlića i sličnih aktivnosti koje su deo redovnog nastavnog programa, igre Jurke i Ledenog čike takođe mogu biti korisne. Kroz ovu vrstu aktivne zabave deca razvijaju timski duh, kao i umeće prilagođavanja, snalaženja i razmišljanja.

„Tradicionalne aktivnosti na otvorenom nisu toliko privlačne deci kojoj u današnje vreme pažnju više okupiraju igre na ekranu. Ipak, verujemo da bi im bilo zanimljivo i višestruko korisno da mišiće razmrdaju pomalo zaboravljenim igrama koje su igrale mnoge prethodne generacije. Želja nam je da ih upoznaju i zavole na časovima fizičkog, a da ih posle škole možda igraju napolju zajedno s članovima porodice ili decom iz komšiluka. Redovna fizička aktivnost je suštinski važna za pravilan rast i razvoj dece i zato je aktivno podstičemo kroz sada već tradicionalne Sportske dane i ostale naše aktivnosti u školama,“ rekla je koordinatorka ZdravoRastimo programa Koraljka Novina Brkić.

Istraživanja u Srbiji pokazuju pad učestalosti svakodnevne fizičke aktivnosti kod dece uzrasta od sedam do 14 godina, u dobu kada je ona izuzetno važna za sveukupni razvoj. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje deci i adolescentima najmanje 60 minuta dnevno uglavnom aerobne, fizičke aktivnosti umerenog do jakog intenziteta.

Redovna fizička aktivnost doprinosi jačanju mišića i kostiju, razvija motoričke sposobnosti i smanjuje rizik od prekomerne težine i drugih zdravstvenih problema. Ne treba zanemariti ni korist vežbanja za mentalno zdravlje.

Aktivnosti poput trčanja, skakanja i igre loptom poboljšavaju raspoloženje i podstiču osećaj zadovoljstva, a oslobađaju napetosti i negativnih emocija. Sve to važi i za dečje igre koje zahtevaju fizičku aktivnost, pa evo nekoliko ideja za roditelje kako da zabave i aktiviraju decu: 

Rođendan na otvorenom: Organizujte zabavu u parku ili na obližnjem izletištu sa starim i novim igrama. Možete obeležiti stazu za trčanje, organizovati skakanje u vreći ili tradicionalne igre poput Ledenog čike, Arječkinje barjačkinje i Lova na blago.

Igre bez granica u komšiluku: Napravite sportsko takmičenje sa decom iz kraja. Možete ih uključiti u fudbalsku ili košarkašku utakmicu, pa čak i napraviti mini turnire u različitim sportskim disciplinama.

Klasična zabava na moderan način: Bacanjem kamena s ramena zabavljale su se mnoge prethodne generacije, a da li ste čuli za vorteks? U pitanju je sprava koja podseća na raketu, a cilj je da se što dalje baci, slično kao kamen. Deca će uživati u tome da probaju nešto novo, dok se istovremeno fizički aktiviraju.

Igrajte se i zabavljajte jer kroz ovu vrstu aktivnosti deca razvijaju i socijalne veštine -  uče kako da sarađuju, komuniciraju, deluju kao tim i rešavaju konflikte, što su ključne veštine za uspešne međuljudske odnose. (kraj( dep/dj

Share: