MUP je prekršio Ustav

19:01 27. 06. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Odlukom da zabrani održavanje festivala "Mirdita, dobar dan", MUP je prekršio Ustav Srbije, konkretno slobodu izražavanja i okupljanja, kao i niz zakona, među kojima najmanje dva člana Zakona o javnom okupljanju usled primene nesrazmernih mera, saopštila je Inicijatova mladih za ljudska prava.

Kako se navodi, prevaljivanje tereta na organizatore, umesto obračuna sa nasilnicima i propuštanja da se okupljanje obezbedi, u suprotnosti je sa pravnim i ustavnim poretkom Srbije, kao i sa standardima i praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Predstavnici državnih institucija, koje su odgovorne za stanje u javnosti, a naročito ministar kulture Nikola Selaković, ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević - Stamenkovski, potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, su bili prvi u redovima onih koji su izazivali mržnju, netoleranciju i podsticali neprijateljstva, što je dovelo do zabrane festivala, navodi se u saopšrenju. (kraj) is/mk

Share: