Lovci odgovorni za izumiranje

09:01 02. 07. 2024. FoNet | Dušan Krunić

KEMBRIDŽ - Ljudi koji su lovili, a ne klimatske promene, kako je do sada većina naučnika tvrdila, dirktno su odgovorni za istrebljenje velikih sisara koji su sa lica zemlje nestali u poslednjih 50.000 godina, tvrdi se u novom istraživanju obavljenom na Ahus Univerzitetu (Aarhus University) u Danskoj, javlja naučni časopis Kembridž prizams (Cambridge Prisms).

Pod velikim životinjama, koje se često nazivaju i megafaunom, smatraju se one čija telesna masa prelazi 45 kilograma. Tokom navedenog perioda najmanje 161 vrsta velikih sisara poput mamuta, mastodona, džinovskih medveda i lenjivaca istrebljena je usled ljudskih aktivnosti.

Džinovski kopneni biljožderi čija je težina bila veća od jedne tone, stradali su u najvećem broju od luka i strele, koplja ili nekog drugog lovačkog oružja iz tih davnih vremena. Pre 50.000 godina u šumama i pašnjacima širom sveta živelo je 57 vrsta ovakvih megaherbivora, dok danas postoji samo 11 vrsta tih životinja i svaka od njih je na ivici izumiranja. (kraj) mjj/kru/dj

Share: