Predavanje o Tesli i Vuisiću

11:25 10. 07. 2024. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat obeležilo je godišnjice rođenja Pavla Vuisića (1926-1988) i Nikole Tesle (1856-1943) serijom onlajn predavanja na tri kontinenta na šest jezika – srpskom, engleskom, italijanskom, francuskom, arapskom i na svahiliju, saopšteno je danas.

Izloženi su i novi predmeti na stalnoj postavci Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti u sastavu Adligata.

U Adligatu se nalazi Legat Pavla i Mirjane Vuisić u kome su na stalnoj postavci prikazana originalna ljubavna pisma, Pajini crteži, pesme koje je pisao na salvetama i omotima cigareta, a supruga spašavala iz kanti za otpatke, svežanj Pajinih ključeva sa ključevima kamiona koji je vožen u kamiondžijama, kao i sva tri Pajina testamenta.

Pod krovom Adligata nalazi se i Zbirka Nikole Tesle sa originalnim Teslinim pismima upućenim konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku Radoju Jankoviću povodom Pupinove bolesti i originalni Teslin penzioni ček.

Na stalnoj postavci Tesline zbirke po prvi put je prikazana razglednica koju je guslar Petar Perunović Perun poslao Radoju Jankoviću.

To je srpski vojnik, učesnik balkanskih i Prvog svetskog rata, čije su gusle tokom Prvog svetskog rata na Gučevu razneli šrapneli, kada je i sam bio ranjen.

Perun je postao poznat po tome što je srpsku narodnu poeziju pevao Tesli i Pupinu.

Predsednik Udruženja Adligat Viktor Lazić rekao je da Teslu i Vuisića vezuje taj poseban dan, pa su organizovali posebno predavanje posvećeno njima koje je namenjeno pre svega strancima i našim ljudima rasejanim po svetu.

"To je kombinacija vođene ture po našim kolekcijama i predstavljanje zanimljivih i značajnih činjenica iz njihovog života", rekao je on. (kraj) mjj/lč/dj

Share: