Brajović besmrtan u redakciji

13:42 11. 07. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Rade Brajović pridružio se nebeskoj redakciji Večernjih novosti, ali je u zemaljskoj redakciji ostao besmrtan, rekao je generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović na današnjoj komemoraciji nekadašnjem uredniku i direktoru tog lista, objavio je sajt UNS.

Rade se dokazao kao novinar, ali možda i više kao urednik, posebno ako se uzme u obzir to da je uređivao Novosti u najtežoj deceniji u istoriji ovog lista. Rade se rukovodio patriotizmom, znajući da su Večernje novosti novine naroda i da mora da sluša interese tog naroda, istakao je on.

Nino Brajović je dodao da je njegov prezimenjak, kada je primetio manjak poverenja prema vlasti Slobodana Miloševića, i novine prilagođavao volji naroda, zbog čega je trpeo medijske i političke pritiske, a prinudno je penzionisan 1998. godine.

Rade Brajović je, dodao je on, bio istinoljubiv, pravdoljubiv i gajio je profesionalnu solidarnost. Nas u UNS je podsticao da pišemo i radimo, Na tim podsticajima smo mu zahvalni, rekao je on.

Predsednik UNS Živojin Rakočević naglasio je da je Rade Brajović imao tri kuće – svoju, Večernje novosti i UNS, a, "isto tako je živeo i na tri nivoa – na nivou osmeha, akcije i duha".

Novinar i publicista Dušan Milovanović, koji je dve godine bio u kolegijumu Novosti, konstatovao je da je Brajović bio urednik za sadašnja i buduća vremena i primer, kako se na funkciji direktorka i glavnog urednika prelama moć sistema.

Teško je bilo opstati za vreme perfidne politike, a neko drugačijeg temperamenta bi teško mogao to da iznese. On je bio čovek Novosti i čovek novinarstva. Rade je uspeo da sačuva ovaj list uprkos svim ucenama, naveo je Milovanović. (kraj) mjj/dal/dj

Share: