Mreža za medijske inovacije

11:51 19. 07. 2024. FoNet | Desk

ZLATIBOR - Šest obrazovnih institucija i devet nezavisnih medija formiralo je Mrežu za talente i inovacije u medijima, kao prvi edukativni mentorski program namenjen studentima završnih godina i mladim profesionalcima u oblasti medijskog poslovanja i digitalnih inovacija u Srbiji.

U osnovi želimo da popunimo rupu koja postoji na tržištu i obrazovanja, ali i u ljudskim resursima medija, izjavio je FoNetu posle konstituisanja Mreže profesor Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu Đorđe Krivokapić.

Kako je objasnio, nemamo programe koji se bave razvojem menedžera u medijima i zato okupljamo one fakultete koji se bave menedžmentom, ali i fakultete novinarstva I komunikologije, da bismo kreirali program koji bi odgovorio na izazov poslovnog razvoja medija.Prema rečima Krivokapića, projekat se sastoji iz dve ključne celine, jedna je obrazovanje studenata u oblasti menedžmenta medija, da bi u drugoj fazi bili integrisani u medije i kroz probni rad doprinosili njihovom razvoju.

Trenutno istražujemo dubinske potrebe medija i pokušavamo da razumemo šta je ono što će privući mlade da u njima rade, naglasio je Krivokapić.

Ističući da je novinarstvu i medijima neophodna etika, profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu Ivana Stojanović Prelević ističe da i savremeni biznis pokazuje da mediji koji etično obavljuju posao bolje prolaze na tržištu.Kako je najavila, studenti koji budu pohađali ovaj program biće u prilici da se upoznaju sa načinom rešavanja etičkih dilema, donošenja etičknih odluka i prepoznavanja neetičkog sadržaja.

To će ih osposobiti da forsiraju etički način izveštavanja ili snimanja, ali i da u trenutku mogu da prepoznaju šta nije etički i čemu ne treba pribegavati, objasnila je Ivana Stojanović Prelević.

Pozivajući se na iskustvio rada sa studentima, FoNetu je rekla da oni prvo imaju gard i pitaju čemu služe etičke vrednosti kada praksa pokazuje nešto drugo.

Kasnije, međutim, na primerima u kojima je kršena etika i koji su dovelii do loših posledica, kako po same novinare i medije, tako i društvo u celini, uvide koliko je etička edukacija značajna, istakla je Ivana Stojanović Prelević.

Prema oceni Jovane Tripunović iz Udruženja Podcast.rs, Mreža je okupila zaista izvanredne univerzitetske profesore iz Beograda, Niša i Novog Sada koji će kreirati program za studije inoviranja unutar medija.Kako je precizirala, studenti novinarstva i medijskih predmeta, poput komunikologije, ali i studenti menadžmenta, produkcije i organizacionih nauka će proći kroz ovaj program, a potom sticati praksu u lokalnim, regionalnim i medijima sa nacionalnom pokrivenošću, kao i na platformi Podcast.rs.

Docent na Fakultetu politickih nauka u Beogradu Marko Nedeljković obrazlaže da je suština Programa da novinarima pomogne da nauče koje su to nove medijske forme i kako da inovacije uključe u rad svojih redakcija.

Cilj je da im pomognemo u digitalnoj transformaciji, koja je danas nužnost u medijima, ali i da razviju medijske biznis modele i sistem monetizacije sadržaja, koja je ključna za održivost medija, naglasio je Nedeljković u izjavi FoNetu.Prema njegovom uverenju, tradicionalno novinarstvo mladim ljudima više nije dovoljan motiv da ostanu u toj profesiji i zato će ih ovaj novi program dodatno motivisati da ostanu u novinarstvu i medijima.

Inovacije najuspešnije isprovode mladi ljudi, naravno uz podršku i iskustvo starijih kolege, smatra Nedeljković, koji misli da je za redakcije dobitna kombinacija spoj iskustva i mladih.

Edukativni program Mreže za talente i inovacije odvijaće se kroz četiri radna događaja u tri različita grada na šest fakulteta, kao i putem onlajn sesija.

Učešće na programu je besplatno i podrazumeva obavezne dolaske. Program traje od oktobra 2024. do februara 2025. godine i obuhvata edukativni deo, mentorski rad i timsko rešavanje poslovnog izazova.

Svi polaznici će dobiti sertifikat o uspešno završenom programu, a najbolji polaznici će dobiti i priliku za plaćeni probni rad u medijima.

Prijave su preko portala https://talenti.medijiinovacije.rs otvorene za studente završnih godina svih univerziteta, fakulteta i nivoa studija, kao i za mlade profesionalce koji su tek započeli svoje karijere u medijskoj industriji.

Zainteresovani treba da popune prijavni formular, prilože CV i napišu motivaciono pismo u kojem će objasniti zašto žele da učestvuju.

Program je otvoren za 18 do 30 studenata koji će biti odabrani na osnovu kvaliteta prijava i intervjua.

Rok za prijavu je 23.08.2024. (kraj) def/dj

Share: