Litijumski paradoksi

10:25 22. 07. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Pre nego što Aleksandar Vučić kaže "Dugo ste čekali, kopajte“, teško je poverovati da predsednik Srbije baš ništa, sem garancija za svoju ličnu vlast, politički nije tražio od Nemaca i zapadnjaka zainteresovanih za srpski litijum, piše Zoran Panović u tekstu "Litijumski paradoksi" na potralu Demostat.

Da li je Srbija dobila tajni datum za ulazak u EU, da li će preko litijuma "na oruk“ (kao kad se diže džak krompira), ili "na kant" (kao kad se unosi šifonjer u stan) u EU, kao Rumunija i Bugarska, zbog drugih stvari ranije, da li je dobila jasne garancije za Zajednicu srpskih opština (ZSO), da li je bar dobila relaksaciju Republike Srpske (RS), pita Panović.

On ukazuje da nemački kancelar Olaf Šolc na litijumskom Samitu EU i Srbije nije bio ni monoton ni strog, "čak se i osmehivao, nije zakerao oko demokratije i suočavanja sa prošlošću", a da, sa druge strane, režimski novinari nisu dobili nalog da mu postavljaju, kao nekad kad je bio u Beogradu u drugoj agendi, provokativna pitanja o Kosovu, RS, Rezoluciji o Srebrenici, o dvostrukim standardima. (kraj) vip/dal/dj

Share: