Maloletnici na obuci u Bundesveru

07:57 26. 07. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Bundesver maloletnicima sa napunjenih 17 godina i uz pristanak roditelja dozvoljava da pristupe i počnu obuku. Na optužbe da je to militarizacija društva, vojska odgovara primedbom da i drugi maloletnici imaju pravo da počnu profesionalni život.

Bundesver je u proteklih pet godina regrutovao 7.681 maloletnika, saopštilo je ministarstvo odbrane na poslaničko pitanje partije Levica. Najveći broj maloletnih regruta vojsci je pristupio prošle godine, njih 1.996, a 2022. bilo ih je 1.773.

Ukupno je, prema podacima ministarstva, u Bundesver ušlo 18.800 muškaraca i žena. U Nemačkoj vojsku dobrovoljno mogu da služe i maloletnici stariji od 17 godina, uz pristanak roditelja.

Bundesver je naveo da ako zainteresovani regruti za početak vojne obuke moraju da sačekaju punoletstvo, onda dospevaju u podređen položaj vršnjacima koji mogu da se zapošljavaju u civilstvu.

Sedamnaestogodišnji vojnici, dodaje Bundesver, načelno ne idu u vojne operacije.

Poslanica Levice Nikol Golke (Nicol Gohlke), međutim, osuđuje regrutovanje maloletnika kao militarizaciju društva.

"Izgleda da je vlada u međuvremenu odustala od zaštite maloletnika od militarizacije", rekla je Golkeova za agenciju dpa. Ujedno je kritikovala dolazak oficira Bundesvera u škole.

Škola, rekla je, mora biti politički neutralno i bezbedno mesto, a politička nastava nezavisna i primerena uzrastu. "Takvo svesno i sve intenzivnije vrbovanje mladih je neprihvatljivo."

Oficiri za mlade Bundesvera škole posećuju na poziv. Posao im je da učenicima odgovore na pitanja i predstave im vojsku i mogućnosti službe.

Ministarstvo odbrane je odbacilo navode o militarizaciji u kontekstu oficira za mlade i pozvalo na raspravu o spornim pitanjima. "Oficiri za mlade se ne bave vrbovanjem podmlatka", navelo je ministarstvo.

Prema odgovoru ministarstva odbrane, sredinom jula ove godine bilo je popunjeno 85 od ukupno previđenih 94 mesta oficira za mlade.

Prošle godine oficiri za mlade su u srednjim školama održali 3.460 predavanja pred oko 90.000 učenika. (kraj) dep/dj

Share: