Opasna manipulativnost medija

14:40 06. 08. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Ne postoji profil žene koja je žrtva, kao što ne postoji ni profil nasilnika, izjavila je za Demostat novinarka Jovana Gligorijević, skrećući pažnju na važnost medijske pismenosti i kontinuiranog obrazovanja radi sprečavanja manipulacije putem društvenih medija, a time i nasilja.

U razgovoru s psihološkinjom Sarom Kalember u emisiji "Pola sata Demostata", Jovana Gligorijević ukazala je da i određeni sadržaji koji se prikazuju u rijaliti programima služe za manipulaciju širokim masama, a zabranjeni su Zakonom o elektronskim medijima.

Ona je poručila da svi koji se bave medijskom pismenošću ne smeju da se "zaglave ni u 2010, ni u 2020. godini" i da moraju stalno da prate šta se događa, da uočavaju i identifikuju tehnike manipulacije i na taj način, kroz sadržaje na društvenim mrežama, edukuju mlade.

Jovana Gligorijević rekla je da je svaki nasilan odnos jedinstven i zbog toga je pogotovo mladim ženama teško da prepoznaju nasilje. Postoje modeli ponašanja nasilnika na koje treba obratiti pažnju, koji su na početku veoma suptilni, jer ceo proces u kome se nasilna veza pojavljuje teče vrlo polako i spontano.

"Ispočetka su vrlo suptilni u svojim manipulativnim tehnikama pa onda zabrana da ne nosiš kratku suknju ili da se ne šminkaš neće izgledati oštro", navela je ona i dodala da "neće svaki partner kome je partnerka zaista lepša bez šminke ujedno i prerasti u nasilnika, ali i to nije jedini odlučujući faktor, ali treba prosto biti oprezna i gledati da li postoje i drugi signali".

Sledeća faza obično bude izolacija od prijatelja i roditelja, i to je već zbir nekoliko faktora na jednom mestu, rekla je Gligorijević i naglasila da to psihološko nasilje koje može prerasti u fizičko, ali ne mora.

"Ne postoji ona gradacija - počinje psihičkim nasiljem, prelazi u fizičko, na kraju eskalira u seksualno, ne. Znači, jedno što je svakom nasilnom odnosu zajedničko jeste da u njemu postoji psihičko nasilje", poručila je Jovana Gligorijević.

Prema njenim rečima, nasilnici nisu psihički bolesni i da nemaju nikakve poremećaje, već samo izraženu potrebu za kontrolom, jer partnerku - zato što su tako naučeni ili gaje uverenje - smatraju "svojim vlasništvom".

U razgovoru je naglasila da ne možemo naslutiti ko iz naše okoline možda trpi nasilje i zato se potpuno šokiramo kada čujemo da je neka vrlo uspešna žena završila kao žrtva femicida.

Na pitanje da li društvo često osuđuje žene koje trpe nasilje i ne odlaze iz takvog odnosa i da li je lako ženi koja je izolovana od roditelja, prijatelja, nezaposlena, finansijski zavisna od partnera da napusti takav odnos, odgovorila je da "žena u proseku između 7 i 11 puta pokušava da napusti nasilnika" pre nego što uspe da ode ili, nažalost, bude ubijena.

U zatvoru u Požarevcu, kako je dodala, najveći broj žena koje su počinile ubistva su žene koje su ubile svoje nasilne partnere već u dubokoj starosti.

"Zamisli kolika je mentalna snaga potrebna da ti više od tri četvrtine tvog života glumiš za okolinu da je sve u redu, a da zapravo prava istina, koja je jeziva i u kojoj ti ništa nisi kriva, kriješ od svih ostalih”, rekla je Jovana Gligorijević. (kraj) vem/st/mk

Share: