Aktivisti da plate štetu

08:36 07. 08. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Aktivisti su krajem 2022. i maja prošle godine organizovali proteste na aerodromima. Policija traži naknade za hapšenje 16 osoba, javlja agencija DPA.

Klimatski aktivisti grupe Poslednja generacija u žiži nemačke javnosti bili su i zbog ometanja rada aerodroma, među njima i onog u Berlinu. Policija za troškove hapšenja aktivista od njih traži skoro 6.400 evra.

Aktivisti su 24. novembra i 8. decembra 2022. i 5. maja prošle godine organizovali proteste na aerodromima. Policija zahteva naknade za hapšenje 16 osoba, rekao je njen portparol.

U 11 slučajeva su sudske odluke već pravosnažne. U četiri slučaja sudovi još razmatraju prigovore, saopštila je policija.

Iznosi koji se od klimatskih aktivista očekuju prilično variraju. Odlučujući faktor je, na primer, koliko je trajala akcija i koliko je policajaca moralo da se uposli.

Za akciju 8. decembra 2022. policija potražuje 3.050 evra. Tada je šest aktivista uspelo da uđe u zatvoren deo aerodroma.

Za protest iz prošlog maja, kada su demonstranti upali na aerodrom i bojom isprskali privatni avion, traži se naknada od 2.280 evra za sedam osoba.

Policija pokušava da spreči dalje akcije na aerodromu u Berlinu. Nakon protesta na aerodromima Keln/Bon, Frankfurt i Lajpcig, obezbeđenje je pojačano. (kraj) dep/dj

Share: