Aktuelnost "Slova o slobodi"

12:03 15. 08. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Evropski pokret u Srbiji (EPuS) ukazao je danas na aktuelnost, a ujedno i na nepoštovanje načela "Slova o slobodi" koje je još 1805. godine, u toku Prvog srpskog ustanka, napisao sekretar prve institucije slobodne Srbije Božidar Grujović, što je bio početni korak ka stvaranju prvog srpskog Ustava 30 godina kasnije.

Podsetivši da je na današnji dan 1805. godine osnovan Pravieljstvujušći Sovjet Serbski, te da je tom prilikom bivši profesor prava u Harkovu Božidar Grujović napisao "Slovo o slobodi", EPuS je istakao u saopštenju da se Grujović u tom tekstu pozvao na načelo vladavine zakona, bez čega "vilajet (tj. država) propada", a važan je za društvo u istoj meri u kojoj su "rana, piće, vazduh, odelo, i kuća“ važni za život pojedinca.

"Da bi zakon bio dobar, potrebno je da bude zasnovan na 'razumu i pravdi', napisao je Grujović, i da mu se pokoravaju svi – 'i poglavari i sovjet praviteljustvujušči i svjaščenstvo i voinstvo i sav narod' - dakle da ne postoje izuzeci ni diskriminacija u primeni zakona. I danas su sasvim aktuelne Grujovićeve reči o tome da 'gdi je dobro uređena vlast pod zakonom, tu je sloboda' i da ako vlast 'čini što hoće' – 'tu je umro vilajet, tu nema slobode, nema sigurnosti, nema dobra, već je onde pustailuk i ajdukluk'", naveo je EPuS. (kraj) vem/dj

Share: