Hapšenje zbog Severnog toka

17:43 15. 08. 2024. FoNet | desk

BEOGRAD - Slučaj sabotaže gasovoda Severni tok u Baltičkom moru pre dve godine sada je, prema navodima medija, u Nemačkoj rezultirao jednim nalogom za hapšenje.

Raspisivanje naloga izdejstvovao je vrhovni javni tužilac pred Saveznim sudom u Karlsrueu, izvestili su javna televizija ARD, i listovi Cajt (Die Zeit) i Ziddojče cajtung (Süddeutsche Zeitung).

Osumnjičen je jedan državljanin Ukrajine, čije je poslednje prebivalište bilo u Poljskoj, prema tim izveštajima. On je, kako se navodi, u međuvremenu uspeo da pobegne.

Tužilaštvo za sada nije komentarisalo izveštaje.

Jedna portparolka poljskog tužilaštva podvrdila je, međutim, u Varšavi za agenciju dpa da je to tužilaštvo od Nemačke primilo evropski nalog za hapšenje u vezi sa oštećivanjem gasovoda Severni tok.

Dva podvodna cevovoda, Severni tok 1 i 2, oštećena su i prekinuta 26. septembra 2022. sa nekoliko snažnih eksplozija.

Eksplozije su registrovane nedaleko od danskog ostrva Bornholm, a nedugo zatim otkrivene su četiri rupe na tri od ukupno četiri cevi gasovoda Severni tok.

Kroz gasovod Severni tok 1 prethodno je u Nemačku stizao ruski prirodni gas. Gasovod Severni tok 2 zbog ruske agresije na Ukrajinu i potonjih političkih nesuglasica još nije bio proradio.

Istragu sabotaže pokrenuli su nadležni organi nekoliko zemalja, ali su Danska i Švedska u međuvremenu obustavile istragu. O mogućim izvršiocima sabotaže dugo su kružile različite spekulacije.

Za delo se sumnjiči još dvoje ukrajinskih državljana, od kojih jedna žena, navode tri medija. Oni su navodno bili umešani u akciju i moguće je da su kao ronioci postavili eksploziv na gasovod.   

Informacije koje su sada objavljene se, prema tim izveštajima, temelje na saznanjima jedne strane obaveštajne službe. (kraj) dep/mk

Share: