Osuda pretnji Matkoviću

18:50 16. 08. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Departman za ekonomsku istoriju i teoriju Instituta ekonomskih nauka osudio je napade i pretnje upućene njegovom članu Aleksandru Matkoviću zbog stavova koje je izneo u otvorenom pismu kompaniji Rio Tinto, gde je predstavio važnu,hrabru i argumentovanu kritiku na račun trenutne politike i prakse u vezi sa potencijalnim rudarenjem litijuma u Srbiji.

Matković je svojim istraživačkim radom i analizom, baziranim na zvaničnim i javno dostupnim podacima, ukazao na brojne aspekte koji se često zanemaruju, kako u medijima tako i u zvaničnim saopštenima državnih organa, a koji uključuju i dramatičan porast stranih investicija u rudarstvo, nedostatak stvarne koristi za široku populaciju, kao i ozbiljne ekološke posledice koje takva praksa nosi, navodi se u saopštenju.

Ističe se da njegovo pismo osvetljava kritične tačke, koje su od ključne važnosti za transparentnost i informisanost javnosti, posebno u vezi sa projektima poput onog koji vodi kompanija Rio Tinto, i dodaje da je posebno zabrinjavajuća činjenica da je Matković zbog svog hrabrog iznošenja stavova i činjenica suočen sa ozbiljnim pretnjama po njegovu bezbednost. (kraj) is/mk

Share: