Pretres i članova Eko straže

19:34 17. 08. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Eko straža objavila je danas da je policija pretresla stanove najmanje četvoro aktivista i članova tog pokreta, koji su dobili pozive na informativni razgovor zbog sumnje da su pozivali na nasilno rušenje ustavnog poretka.

Prema navodima Eko straže na Tviteru, pripadnici Uprave kriminalističke policije došli su u stanove aktivista sa nalozima za pretres, koje je izdao javni tužilac, a osnova je krivično delo nasilno rušenje ustavnog poretka. Svo četvoro su pozvani na informativni razgovor.

Prvi je "pokupljen" Marko Kovačević, koji je zvanično prijavio veliki ekološki protest 10. avgusta u Beogradu, a inače je koordinator najveće akcije čišćenja Srbije "Zavrni rukave".

Ivan Jagić je osoba čija je supruga iz Novog Zelanda bila govornica na jednom od protesta za bezopasan vazduh, Petar Jeftić je osoba koja se bavi programiranjem i čak nema veze sa protestima, a Aleksandra Bulatović je naučni saradnik i doktor prava. Svo četvoro su roditelji male dece, navela je Eko straža.

Tokom dana su privedeni i aktivisti Ekološkog ustanka u Vranju i Vrbasu, a policija je iznenada pretresla i stan i aktivstkinje Čuvari/ke vatre u Vršcu, takođe zbog navodnhog pozivanja na nasilno rušenje ustavnog poretka. (kraj) vem/mk

Share: