JKP: Voda ispravna

17:23 19. 08. 2024. FoNet | Davor Lukač

NOVI SAD - Novosadsko javno komunalno preduzeće (JKP) Vodovod i kanalizacija saopštilo je danas, povodom navoda medija i objava na društvenim mrežama, da voda odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti za piće, "što znači da je zdravstveno bezbedna u pogledu mikrobiološke, biološke i fizičko-hemijske analize".

Pored naše laboratorije, vodu svakodnevno kontroliše Institut za javno zdravlje Vojvodine, dok se broj mesečnih uzoraka kreće od 530 do 570, a procentualna ispravnost iznosi blizu 99,5 odsto. Biološke analize, od početka godine, bile su ispravne, bez bioloških indikatora, te se može zaključiti da u prečišćenoj vodi za piće iz vodovoda na teritoriji Novog Sada i okolnih naselja ne postoji opasnost po zdravlje ljudi.

Vodovod i kanalizacija najavili su da će, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, uraditi i dodatna uzorkovanja i ispitivanja vode na svim kritičnim tačkama sistema, a "zbog iznošenja neistina i uznemiravanja javnosti pokrenuće se postupak pred nadležnim organima". (kraj) drp/dal/mk

Share: