Sprečeno vraćanje prognanika

17:05 21. 08. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Evropski sud za ljudska prava izdao je privremenu meru kojom nalaže Stanici granične policije Beograd da se uzdrži od prinudnog udaljenja državljanina Turske kurdskog porekla, kome je na aerodromu "Nikola Tesla" odbijen ulazak u Srbiju, saopštio je danas Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS.

"Pokušaj vraćanja ovog političkog prognanika u Tursku, praćen nezakonitom upotrebom sile, predstavlja još jedan pokazatelj prakse uskraćivanja ljudskih prava izbeglicama na beogradskom aerodromu", navedeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, taj slučaj potvrđuje nalaze svih relevantnih međunarodnih tela da se izbeglice na aerodromu “Nikola Tesla” arbitrarno zatvaraju, da im se uskraćuje pristup pravima osoba lišenih slobode, kao i pravo na pristup teritoriji i postupku azila, kao i da se bez prevodioca nasilno ukrcavaju na letove i vraćaju na teritoriju onih država gde im preti opasnost po život, rizik od mučenja, arbitrarnog zatvaranja i kršenje prava na pravično suđenje. (kraj) vem/mk

Share: