Udeo reke Jadar nije značajan

11:51 27. 08. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede negiralo je danas da je udeo vode sa područja sliva reke Jadar u ukupnom vodosnabdevanju Srbije značajan, reagujući na izjavu predsednika Upravnog odbora Centra za evropsku politiku Srđana Majstorovića da Jadar obezbeđuje trećinu vode za piće u Srbiji.

Na izjavu Majstorovića da je područje na kojem se planira projekat Jadar poznato po voćarstvu, Ministarstvo je odgovorilo da i proizvodnja voća u tom regionu nema presudan uticaj na privredu, kao i da svakako neće biti ugrožena planiranim projektom.

Na teritoriji Srbije godišnje padne oko 63,7 milijardi metara kubnih vode, od čega oko 16 milijardi otekne u vodene tokove, dok se ostatak vraća u atmosferu evapotranspiracijom. Sliv reke Jadar predstavlja oko 15 odsto sliva Drine ili oko 1,08 odsto u odnosu na ukupan sliv na teritoriji Srbije, a ukupan udeo proticaja sliva reke Drine u Srbiji iznosi oko 3,34 odsto u odnosu na ukupne proticaje na teritoriji Srbije, navelo je Ministarstvo u saopštenju. (kraj) vem/st/dj

Share: