Prema Jadru svi da se odrede

10:44 29. 08. 2024. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Članica Inicijative ProGlas i profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta Ivanka Popović izjavila je da je "neophodno povezivanje, razgovor i dogovor svih aktivnih društvenih i političkih aktera" u Srbiji u vezi sa protestima zbog mogućeg iskopavanja litijuma.

"Ovo nije vreme za opsednutost sitnim interesima", rekla je ona u intervjuu za nedeljnik Vreme na pitanje da li bi opozicija trebalo da stane uz ekološke aktiviste koji najavljuju nove proteste.

Ivanka Popović napomenula je i da se ne smatra kompetentnom da savetuje političke stranke, ali je ocenila da "nešto treba da se menja".

Izrazila je i očekivanje da će parlamentarna opozicija kroz redovno pokretanje rasprava o nezakonitim aktivnostima vršiti stalan pritisak na vladajuću stranku i braniti interese građana, a jedna od najvažnijih tema, koja pritom počinje da bledi, jeste borba za unapređenje izbornih uslova i onemogućavanje manipulacije biračkim spiskovima.

Ivanka Popović ocenila je da su protesti protiv rudarenja litijuma pokazali da su ljudi u Srbiji našli svoj glas i da su spremni da se izjasne o trenutno najvažnijem pitanju koje ih zaokuplja.

"Nezavisno od toga gde živimo u Srbiji svako od nas zna za neki manji ili veći projekat koji se planira ili realizuje na netransparentan način", rekla je ona i dodala da projekat "Jadar" predstavlja simbol svega što se dešava i da zato svi treba jasno prema njemu da se odrede.

"I mislim da se taj glas javnosti sad već gromko čuje. Takođe mislim da će se efekat nezadovoljstva javnosti tek osetiti", rekla je Ivanka Popović, bivši rektor Beogradskog univerziteta, koja je nedavno postala prva dobitnica priznanja Lokalnog fronta "Prsten integriteta" za doprinos očuvanju dostojanstva Srbije. (kraj) vem/lč/dj

Share: