Ćirilica, ali bez pretnji

14:20 17. 09. 2024. FoNet | Bojana Milovanović

BEOGRAD - Predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Zoran Hamović danas je, povodom najave da će država na konkursima za otkup knjiga uzimati samo ćirilička izdanja domaćih izdavača, poručio da se afirmacijom ćirilice mogu postići mnogo bolji rezultati, nego diskvalifikacijom i pretnjama izdavačima.

Nije dobro da se stvara atmosfera hajke na one koji pišu i čitaju latinicu, već da je potrebno više različitih oblika podrške komunikaciji i na ćirilici i na latinici, rekao je Hamović za FoNet komentarišući najavu ministra kulture Nikole Selakovića da će na velikim konkursima za otkup knjiga za 2025. za potrebe javnih biblioteka država otkupljivati isključivo ćirilička izdanja domaćih izdavača.

"Ova kampanja koju sada vodi Ministarstvo i ministar se može tumačiti kao politička diskriminacija i kultura izopštavanja. Javnost se sada deli na one koji su za i koji su protiv ćirilice, što je jalova rasprava u kojoj se iscrpljujemo", kazao je Hamović, koji je i i direktor izdavačke kuće Clio. (kraj) vbr/bom/dj

Share: