Suprotstaviti se nasilju

15:04 23. 09. 2024. FoNet | Davor Lukač

NOVI SAD - Akcija progresivne Vojvodine (APV) pozvala je danas građane, sve stranke i nevladine organizacije da osude i suprotstave se nasilju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a nadležne institucije da počnu da rade svoj posao i nađu i procesuiraju osobe koje su planirale i počinile napad na studente, saopštila je ta organizacija.

Reč je o jasnoj demonstraciji i primeni sile protiv neistomišljenika koji se već mesecima protive izboru studentskog rukovodstva prema pravilima koja favorizuju kandidate bliske vladajućim partijama u Srbiji. Posebno je zabrinjavajuće odsustvo reakcije rektora univerziteta, državnih organa i policije, koja je nakon incidenta bila dužna da zabrani svako okupljanje na licu mesta i pod hitno procesuira počinioce, upozorila je APV.

Ta nevladina organizacija ukazala je da je, umesto toga, policija dozvolila da se nakon nasilnog čina održi glasanje za izbor predstavnika studenata u krajnje nelegitimnim okolnostima, nakon što su fizički odstranjeni neistomišljenici, a osobe u crnim majicama legitimišu studente koji dolaze na glasanje. (kraj) vip/dal/dj

Share: