Istorija i desničari

11:57 24. 09. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Predstavnici memorijala žrtvama nacista u Nemačkoj sastaće se ove nedelje da razgovaraju o desničarskoj pretnji demokratiji.

Više od 80 upravnika i zaposlenih u memorijalnim centarima i arhivima razgovaraće od srede do petak u Muzeju prinudnog rada u Vajmaru.

"Memorijalni centri su pod napadom posebno ekstremne desnice," rekao je direktor organizatora skupa, Fondacije Buhenvald i Mitelbau-Dora Jens Kristijan Vagner.

On je pozdravio što je za mesto sastanka izabran Vajmar u Tiringiji, istočnonemačkoj pokrajini u kojoj je na izborima početkom meseca desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) osvojila najviše glasova.

Fondacija je saopštenjem o sastanku ujedno ukazala da je nemačka kultura podsećanja na zločine nacista spomenicima i edukativnim centrima učestalo pod napadom.

Desničari umanjuju ili negiraju zločine, prete osoblju, oštećuju spomenike i ometaju obrazovne programe, navodi Fondacija.

"Spomenike sve češće posećuju ljudi koji se ne uzdržavaju od izražavanja svoje ekstremno desničarske ideologije," rekao je Tomas Keher (Thomas Köcher), šef programa političkog obrazovanja u Bremenu.

U Nemačkoj ima oko 300 spomenika, arhiv i centara posvećenih zločinima u nacističkoj Nemačkoj. (kraj) dep/mk

Share: