Podrška raketiranju Izraela

22:07 02. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Na protestu podrške Palestincima u Berlinu demonstranti su radosno primili vest da je Iran raketama napao Izrael. Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) izjavila je da su je izveštaji o slavlju pogodili i naljutili.

"Ispaljene su rakete na Izrael", uzviknuo je jedan muškarac, nakon čega su mnogi demonstranti na skupu u utorak uveče u kvartu Veding počeli da udaraju u bubnjeve, raduju se i aplaudiraju.

Čuli su se i povici "otpor" i "Allahu Akbar" (Bog je veliki).

Više demonstranata mahalo je palestinskim maramama, kao i palestinskim i libanskim zastavama, što se moglo videti na video snimku izveštača dpa.

Ministarka Fezer je upozorila na "emocionalizaciju i radikalizacju osoba na islamističkoj sceni" u Nemačkoj. "Opasnost od islamističkih, anitisemitskih i antiizraelskih akata je velika."

U Nemačkoj je zabranjena svaka aktivnost terorističkih organizacija Hamas i Hezbolah, podsetila je.

"Svaka podrška je, prema tome, krivično delo. Propagiranje ovih terorista će se odlučno procesuirati", istakla je Fezerova dodajući da to važi za skupove na ulicama, ali i za internet.

Osim u Vedingu, u Berlinu je, isto u utorak uveče, bio još jedan skup podrške Palestincima.

Iranska Revolucionarna garda je, kako je saopštila, ispalila desetine raketa na Izrael. Napad je bio odmazda za ubistvo šefa Hamasa u inostranstvu Ismaila Hanije, ubistvo generalnog sekretara Hezbolaha Hasana Nasralaha, kao i jednog iranskog generala.

Neki projektili pogodili su ciljeve u središnjem i drugim delovima Izraela, prema navodima vojske. (kraj) dep/mk

Share: