Preminuo Emilio Gabaljo

12:50 09. 10. 2024. FoNet | Milena Vlajić

BEOGRAD - Jedan od najuglednijih sindikalnih lidera Evrope u 20. veku, osnivač i dugogodišnji generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata (EKS), Emilio Gabaljo preminuo je danas u 88. godini.

Gabaljo je rođen u Komu 1937. godine i studirao je ekonomiju na Univerzitetu u Milanu. Postao je profesor u srednjoj školi, a 1964. je pristupio Italijanskoj konfederaciji sindikata (CISL), dok je šef međunarodnog odeljenja CISL postao 1972. godine, podsećaju Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost”.

Učestvovao je u osnivanju Evropske konfederacije sindikata (EKS) u čijoj misiji je putovao širom sveta kako bi podržao sindikate u borbi protiv ugnjetavanja radnika.

U Španiji je prisustvovao kongresu zabranjenih sindikata za vreme Frankove diktature, u Poljskoj 1980. godine bio je u delegaciji koja je javno podržala tek osnovanu Solidarnost, putovao u Čile i Brazil da bi podržao radnike u borbi proti vojnih režima.

U Beograd je dolazio 90-ih godina da bi podržao Sindikat “Nezavisnost” u vreme režima Slobodana Miloševića.

EKS je na čelu sa Gabaljom organizovao "Evrodemonstracije" - akciju za zapošljavanje i socijalnu Evropu 1993. godine, koja predstavlja najveću mobilizaciju u istoriji evropskog sindikalnog pokreta.

U maju 1994. predvodio je delegaciju EKS na proslavi Međunarodnog dana radnika u Sarajevu dok je taj grad bio pod vojnom opsadom.

Na velikom protestu u Beogradu 1. maja 2002. godine, koji su organizovali Sindikat “Nezavisnost” i Samostalni sindikat, Gabaljo je podržao zahteve sindikata i kritikovao Vladu Srbije zbog nepoštovanja evropskih standarda u uspostavljanju i razvijanju socijalnog dijaloga - ključnog za socijalni i ekonomski razvoj zemlje. (kraj) vem/mv/mk

Share: