Mediji delimično slobodni

10:55 10. 10. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

PODGORICA - Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke izjavila je danas da u celom regionu Zapadnog Balkana postoje pretnje i izazovi slobodi informisanja, ali mediji uprkos tome nastavljaju svoj rad da vlasti drže odgovornim za svoje ponašanje i informišu građane.

Rajzing Rajnke je, na otvaranju dvodnevne medijske konferencije u okvoru Programa podrške medijima Balkana (BMAP), ocenila da su održivost, nezavisnost i profesionalizam medija osnov dobrog informisanja građana i prosperitetnog funkcionisanja demokratije.

Ona navodi da je situacija u Crnoj Gori, slična kao i u ostalim zemljama regiona, a to je da su mediji delimično slobodni.

Situacija može biti i gora, dodala je Rajzing Rajnke i ukazala na "susede na Istoku".

Prema njenim rečima, Zapadni Balkan je napravio napredak, ali posao i dalje predstoji kako bi se osiguralo da nema nazadovanja u smislu profesionalnosti i spsobnosti da mediji govore istinu i pravovremeno i objektivno informišu građane.

Ona je pozdravila usvajanje Medijske strategije u Crnoj Gori, ocenivši da postoji medijski pluralizam, ali i izazovi da se unapredi profesionalnost medija i nezavisnost od političkog i poslovnog uticaja.

Rajzing Rajnke je posebno ukazala da nedavne napore pojedinih politčkih aktera da se usvoji zakon o stranim agentima, koji nije opasnost za organizacije civilnog društva, već i za medije - "koji su agenti nezavisnosti i slobode".

To je posebno problemantično u situaciji kada imate prostor propagande, malignog uticaja spoljnih aktera i njihovim proksija na orkuženje u kojem rade mediji, naglasila je ambasadorka SAD.

Rajzing Rajnke je podsetila i na nerešen slučaj ubistva novinara Duška Jovanovića i napad na novinare u Crnoj Gori koji baca senku na medijske slobode novinara i medijskih kuća. (kraj) vip/ivt/dj

Share: