Samit o antidopingu

13:21 16. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - U Belom dvoru u Beogradu otvoren je Samit Centralno-istočno evropskih antidoping organizacija (CEEADS), na kome su prisustvovali predstavnici iz 27 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Ovaj značajan događaj okupio je stručnjake u oblasti borbe protiv dopinga u sportu, koji su razgovarali o ključnim pitanjima i izazovima sa kojima se suočavaju antidoping organizacije u regionu.

Glavna tema ovogodišnjeg Samita bila je predstojeće stupanje na snagu novog Svetskog antidoping kodeksa 2027. godine, kao i razmena najboljih praksi u cilju očuvanja čistog sporta.

Poseban akcenat stavljen je na podizanje antidoping standarda u Centralnoj i Istočnoj Evropi, unapređenje saradnje među zemljama, i stvaranje nove dinamike u borbi protiv dopinga na regionalnom nivou.

Ministar sporta Republike Srbije, Zoran Gajić, obratio se prisutnima ističući podršku koju Srbija pruža Svetskoj antidoping agenciji. „Podržavao sam rad Antidoping agencije Srbije tokom čitave moje trenerske karijere, a sada kao ministar sporta, smatram da je to jedan od najvažnijih strateških zadataka Ministarstva,“ izjavio je ministar Gajić.

On je naglasio da Srbija, iako mala zemlja, danas, sa novim rukovodstvom i političkim konsenzusom ide u korak sa svetom na svim poljima – rezultati rada Antidoping agencije Republike Srbije postaju dobar primer koji se može slediti i u svim drugim oblastima.

Srbija je aktivna potpisnica Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu od 2005. godine, i od tada je kontinuirano unapređivala svoje zakonodavstvo i uslove za uspešnu borbu protiv dopinga.

Usvojeni su zakoni 2005. i 2014. godine, kao i izmene i dopune 2021. godine, koji regulišu saradnju sa međunarodnim organizacijama i obavezuju sve subjekte u sportu na pridržavanje svetskih antidoping standarda.

Cilj Samita je ohrabrivanje svih zemalja u regionu da rade na uspostavljanju jedinstvene antidoping politike, kako na evropskom tako i na globalnom nivou. Srbija će nastaviti da pruža punu podršku Svetskoj antidoping agenciji u naporima da pravila budu dosledno primenjena širom sveta. (kraj) dep/dj

Share: