Udar na pravnu sigurnost

15:10 17. 10. 2024. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) saopštila je danas, povodom predloženih izmena i dopuna Krivičnog zakonika, da "posebno zabrinjava brisanje iznuđivanja dokaza kao krivičnog dela i uvođenje novog krivičnog dela objavljivanja materijala kojima se savetuje izvršenje krivičnog dela".

"Ukidanje iznuđivanja dokaza kao krivičnog dela predstavlja udar na osnove pravne sigurnosti građana i otvara mogućnost za brojne zloupotrebe, a krajnje uopšteno, nedovoljno precizno i nejasno, preširoko definisano novo krivično delo dostavljanje materijala kojima se savetuje izvršenje krivičnog dela daje mogućnost da se, na primer, svaki poziv na društvenim mrežama sindikata ili zaposlenih na protest ili štrajk, ili svako izražavanje nezadovoljstva protiv poslodavca ili vlasti, okarakteriše kao krivično delo", saopštio je ASNS.

Prema navodima ASNS, i druge predložene izmene, kao što je ukidanje krivične odgovornosti za zloupotrebe u javnim nabavkama za vrednosti do pet miliona dinara, dodatno izazivaju sumnju u stvarne motive za izmenu Krivičnog zakonika i unose dodatnu nesigurnost u pravni sistem u koji građani ionako imaju sve manje poverenja. (kraj) vem/lč/dj

Share: