Kretanje ka represiji

13:48 20. 10. 2024. FoNet/Peščanik TV

BEOGRAD - Ovo kretanje ka represiji, naročito promena procesnog zakonodavstva ka inkvizitorskom, stvaraju nove mehanizme kontrole društva i smanjivanja inače smanjenih prava građana, smatra sudija Miodrag Majić, dok advokat Sead Spahović misli da je populizam oružje svih totalitarnih sistema, ali da je ovde jedan od izvora prava već godinama patriotizam.

Spahović je u emisiji Peščanika naglasio da je ključna stvar u ovim predlozima eliminacija neutralnog i uvođenje inkvizitornog sudije i upozorio da je to ono što građane treba da brine.

Mene to ne sekira kao advokata, jer ja u svakoj prilici mogu da se snađem. To me sekira kao građanina, jer se plašim ko će meni da sudi, obrazložio je Spahović.

Nije tačno da njih interesuje da se usklade sa Evropom i sa zapadnim vrednostima, predočio je on i ocenio da je ovo jedan višak represije koji nije opravdan.

Oni kažu da društvo mora da diže kazne zato što je kriminalizovano. Kao da su društvo kriminalizovali opozicija ili građani. Nauka kaže da podizanje kazni ne utiče na smanjenje kriminaliteta, naglasio je Spahović.

Mislim da će ovi predlozi proći i ako bude otpora, predvideo je on i zaključio da "ne može da se desi da ne prođe ovaj istražni sudija na pretresu, inkvizitorni sudija".

S druge strane, Majić je Peščaniku rekao da su predložene promene krivičnog zakonodavstva još jedan pokušaj podizanja rejtinga.

Ukazujući da povećanje kazni nikuda ne vodi, on je dodao da je predloženim izmenama zakonodavac zapravo odustao od ideje da imamo tužilaštvo sposobno da u punoj meri goni i dokazuje krivična dela.

Još je opasnije što će tužilaštvo i dalje biti strogo kontrolisano i biti brana da bilo koji politički osetljiv predmet uđe u proces.

A s druge strane, ovi kojima budemo želeli da se politički revanširamo, koji uđu u proces, oni će sada biti dočekani i od tužioca i od suda. I nemaju gde, konstatovao je Majić.

On je uočio i vrlo interesantnu izmenu širenja inkriminacije kada je reč o odavanju tajne, koja je do sada bila isključivo državna tajna.

To uopšte nije naivno, jer je "vrlo moguće da žele na ovaj način stegnuti da se slučajno nikome ne desi da ponovo bude savesni građanin i pištaljka", rekao je Majić.

Kako je protumačio, "mi imamo vlast koja rekla - mi smo sada vlast, mi smo pobedili na izborima, sad mi malo pišemo krivične zakone kako mi mislimo da treba, odnosno kako to čine naši drugari, ovi kojima verujemo, koji znamo da su, kako oni to vole da kažu, naši". (kraj) def

Share: