Lakše do pasoša, ali ne za sve

10:32 20. 01. 2024. FoNet | desk

BEOGRAD - Nemačka menja propise da useljenicima olakša sticanje državljanstva, ali pri tom postavlja nove prepreke pred neke od njih, upozorila je u petak poverenica vlade za borbu protiv diskiminacije Ferda Ataman.

"Mnogi samohrani roditelji, osobe sa invaliditetom ili hroničnim bolestima i stariji suočavaju se sa novim preprekama," rekla je Atamanova agenciji dpa.

Mnogi među takvim kandidatima primaju socijalnu pomoć i ne mogu pod novim uslovima da dokažu kako imaju od čega da žive.

"Može se desiti da trajno budu isključeni iz procesa za sticanje državljanstva, tako da im reforma postavlja nove prepreke," dodala je poverenica.

Predlog rezolucije da takvi slučajevi budu posebno razmotreni može da reši problem, "ali, pošto takva odluka nije obavezujuća, na kraju verovatno pogođenima neće ništa doneti," rekla je Atamanova.

Bundestag u petak raspravlja reformu prema predlogu vlade.

Uopšteno, promene će olakšati većem broju ljudi da se kvalifikuju za nemačko državljanstvo, između ostalog skraćivanjem obaveze boravka u zemlji sa osam na pet godina, a u posebnim slučajevima na samo tri.

Biće izmenjen i uslov prihvatanja demokratskog poretka Nemačke, pa će pravo na državljanstvo izgubiti svako ko počini "antisemitski, rasistički ili bilo koji drugi čin motivisan mržnjom prema ljudima."

Državljanstvo neće moći da dobije ni neko ko je u braku sa više osoba, kao ni oni koji ponašanjem pokazuju nepoštovanje ravnopravnosti muškaraca i žena. (kraj) dep/mk

Share: