Slučaj Ćuruvija-poraz države

15:51 03. 02. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je danas da su oslobađajućom presudom u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije poražene pravna država i demokratija i upozorio da to može imati "trajne posledice jer ispostavlja se da je najjeftiniji oblik cenzure – ubistvo novinara".

Propuštena je istorijska šansa da se ustanovi pravda i kažnjivost u slučajevima ubistava novinara, rekao je Matić za RTS, komentarišući odluku Apelacionog suda u Beogradu kojiom su četvorica nekadašnjih radnika Državne bezbednosti pravosnažno oslobođena optužbi za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

"Naši ubijeni novinari, odnosno njihove porodice nisu dočekale da budu do kraja sudski razrešeni ovi slučajevi i odgovorni kažnjeni. Juče je bio veoma težak dan za Srbiju, ali i za sve novinare u svetu, jer u svetu više od 85 odsto slučajeva ubistava novinara ostaje nerazrešeno. Želeli smo da ovo bude putokaz na koji način treba rešavati problem nekažnjivosti", izjavio je Matić. (kraj) vip/mk

Share: