Poziv socijalnim preduzećima

13:21 10. 03. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) pozvala je danas sva socijalna preduzeća u Srbiji da iskoriste pravo upisa u registar kako bi mogla da konkurišu za mere podrške koje država sprema na proleće i sredstva u iznosu od 50 miliona dinara.

U Srbiji je dosad registrovano tek nešto više od 10 socijalnih preduzeća, a procena je da između 200 i 500 udruženja, zadruga i drugih pravnih lica posluje u skladu sa solidarnom ekonomijom, saopštio je NALED i pozvao socijalna preduzeća da iskoriste pravo upisa i spremni dočekaju Program razvoja.

"Socijalna preduzeća doprinose pravednijem društvu, jer u osnovnim principima imaju i tržišno poslovanje i inkluzivno i fer zapošljavanje. Ekonomski i socijalni aspekt su im podjednako važni, a način upravljanja i donošenja odluka u ovim preduzećima se zasniva na solidarnosti i jednakosti. Iako u svetu postoji 10 miliona socijalnih preduzeća, koja kreiraju 200 miliona radnih mesta, u Srbiji ovaj termin još uvek nije dovoljno jasan", ocenio je NALED. (kraj) vem/bdr

Share: