Peticija za Krunsku i Neimar

11:13 21. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Društvo za ulepšavanje Vračara će u subotu i nedelju, 23. i 24. marta, u periodu od 10 do 13 časovana na raskrsnici ulica Maksima Gorkog i Viške prikupljati potpise na peticiju, adresovanu na Vladu Republike Srbije, za hitno usvajanje odluka o utvrđivanju Krunske ulice i Kotež Neimara za prostorno kulturno-istorijske celine, a na osnovu elaborata koje je još pre dve i po godine sačinio Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture.

Ovi elaborati su dobili saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i nadležnih ministarstava, i od tog vremena čame u nekoj fioci unutarVlade Srbije. Ovakva situacija pogoduje investitorima koji, budući da nikakve mere zaštite nisu na snazi, beskrupulozno o nemilice ruše arhitektonsko nasleđe Vračara i Beograda, a i budi opravdanu sumnju da oni imaju značajan uticaj na rad Vlade i njeno odlučivanje.

Podsećajući je na odgovornost koju ima u zaštiti javnog interesa i kulturnog nasleđa ove zemlje, pozivamo Vladu Republike Srbije da, bez okakvog daljeg odlaganja, usvoji odluke o utvrđivanju Krunske ulice i Kotež Neimara za prostorno kulturno-istorijske celine. (kraj) dep/mk

Share: