Protiv hajke nad Gruhonjićem

17:59 22. 03. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Međunarodna novinarska mreža Sejfdžurnalist izrazila je danas zabrinutost za bezbednost kolege i profesora novosadskog Filozofskog fakulteta Dinka Gruhonjića i zatražila hitno zaustavljanje nasilja i hajke koja je krenula posle montiranog snimka, u kojem su njegove reči izgovorene na jednoj tribini izvučene iz konteksta.

Linč na Gruhonjića danima predvode režimski tabloidi, koji su objavili i vest da studenti traže njegovo sankcionisanje „zbog govora mržnje”. Podneta je krivična prijava protiv njega, vrši se pritisak na fakultet gde Gruhonjić radi, a studentima koji podržavaju svog profesora takođe se upućuju pretnje, navedeno je u saopštenju.

Sejfdžurnalist ukazuje da se u isto vreme vodi i orkestrirana kampanja pojedinih predstavnika vlasti koji su govorom mržnje podigli nivo tenzije među građanima, a posebno kod određenih desničarskih orijentisanih grupa koje koriste svaku priliku za pretnje i napade.

Ovo je kulminacija orkestrirane kampanje pretnji novinarima u Srbiji. Nezavisno udruženje novinara Srbije je od početka godine zabeležilo 42 napada na novinare, od kojih je bilo šest fizičkih, navodi Sejfdžurnalist.

Share: