Postupak protiv TV Prva

11:14 23. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Biro za društvena istraživanja (Birodi) zatražio je danas od Regulatornog tela za elektronske medije da pokrene postupak protiv TV Prva koja je u petak uveče emitovala "manipulativan video-kolaž" gostovanja Dinka Gruhonjića na prošlogodišnjem dubrovačkom festivalu Rebedu, u kojem su njegove reči o Dinku Šakiću predstavljene na nepotpun način.

Birodi ja naveo u saopštenju da je autorka intervja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Marija Savić Stamenić, emitovala medijski sadržaj preuzet sa socijalnih mreža, a nije proverila da li se radi o manipilativnom ili izvornom medijskom sadržaju koji je dostupan na internetu.

Tim činom novinarke Marije Savić Stamenić prekršeni su članovi 4 i 5 Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, zbog čega REM ima zakonsku obavezu da pokrene postupak protiv TV Prva, ukazuje Birodi.

Emitovanjem spornih sadržaja sa društvenih mreža na televiziji sa nacionalnim pokrivanjem se ne urušava ustavno pravo na potpuno, istinito i pravovremeno informisanje, već se stvara atmosfera sukoba u društvu i iz tog razloga pozivamo REM da reaguje bez odlaganja, navedeno je u soapštenju. (kraj) vem/ivt/mk

Share: