Preporuke za bolje izbore

12:11 14. 04. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Biro za društvena istraživanja (Birodi) dostavio je predsednici Skupštine Srbije, opozicionim strankama, organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima predloge za unapređenje izbornog integriteta kao rešenja za preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), saopštio je danas Birodi.

U prvoj preporuci navodi se da Republički zavod za statistiku, uz nadzor Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, treba da formira jedinstvenu bazu podataka koju bi činili popis stanovništa i popis stanova iz 2022, jedinstveni birački spisak, baza poreskih obveznika, baza penzijskog i invalidskog osiguranja i baza Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Petočlana komisija koju bi činila dva predstavnika strukovnog udruženja statističara, dva člana organzacija civilnog društva koje posmatraju izbore i član Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije izabrala bi statističare koji bi spoveli analizu glasanja van mesta prebivališta. (kraj) vem/andr/bdr

Share: