Promocija ratnih zločinaca

13:46 29. 05. 2024. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nenad Golčevski izjavio je danas da Izveštaj o suđenjima za ratne zločine u Srbiji tokom 2023. godine "nedvosmisleno pokazuje pad efikasnosti i kvaliteta sudskih procesa za ratne zločine u Srbiji".

"Taj pad kvaliteta i efikasnosti je intenzivan i uključuje sve elemente sudskih procesa, a manjkavosti u radu pojavljuju se kod svih pravosudnih organa koji su relevantni za procesuiranje ratnih zločina, i u radu Tužilaštva za ratne zločine i u radu sudskog Veća za ratne zločine i u radu Visokog saveta sudstva", rekao je Golčevski na predstavljanju dvanaestog Izveštaja FHP.

On je rekao da se osnovano sumnja "da takvo loše stanje u procesuiranju ratnih zločina u Srbiji nije rezultat nedostatka resursa, ni nedostatka stručnosti ili ljudskih kapaciteta, već da je to željeni rezultat tretnutnih vlasti u Srbiji, da su rezultat koji oni žele jalove, neefikasne, nekredibilne i netransparentne institucije za procesuiranje ratnih zločina". (kraj) vbr/lč/bdr

Share: