Srba manje, napada više

13:42 04. 08. 2024. FoNet | Bojana Milvanović

BEOGRAD - Broj Srba se u osam država regiona i na prostoru Kosova i Metohije za poslednjih 30 godina se sa 2,6 miliona smanjio na oko milion i po, a jedan od glavnih razloga su pritisci i napadi, rečeno je na današnjem predstavljanju Izveštaja o političkim pravima srpskog naroda u regionu, koji je po 16. put priredio Napredni klub.

Predsednik i osnivač Naprednog kluba Čedomir Antić podsetio je, na prezentaciji u beogradskom Medija centru, da se Izveštaj o političkim pravima Srba odnosi na ukupno osam zemalja - Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru, Severnu Makedonij, Sloveniju, Albaniju, Rumuniju i Mađarsku. U izveštaju je analiziran i položaj Srba na teritoriji Kosova.

"Prateći relevantne ustanove i medijske izveštaje, došli smo do toga da smo pre dolaska Aljbina Kurtija za prvog čoveka privremenih ustanova na Kosovu i Metohiji imali oko 100 napada na Srbe, a sada je taj broj višestruko veći i sprovodi ih i policija. U Hrvatskoj je tih napada u proseku 300, skoro svakoga dana", tvrdi Antić. (kraj) vip/bom/bdr

Share: