Kasni zakon o obuci

12:24 02. 09. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Društvo sudija Srbije, Alumni klub Pravosudne akademije i Asocijacija sudijskih pomoćnika izrazili su danas zabrinutost što je dvogodišnji rok za usklađivanje svih zakona sa ustavnim amandmanima istekao je u februaru ove godine, a da Zakon o Pravosudnoj akademiji, odnosno zakon koji bi uređivao obuku u pravosuđu - još nije donet.

U zajedničkom saopštenju te tri organizacije navode da je Ministarstvo pravde je 25. jula osnovalo Radnu grupu za izradu nacrta Zakona o Pravosudnoj akademiji i 1. avgusta održalo njen inicijalni sastanak ističući kako je potrebno da se obezbedi zaštita od neprimerenih uticaja prilikom izbora sudija i tužilaca i u što kraćem roku, do 10. septembra, sačini radna verzija zakona.

Članovima Radne grupe ostavljen rok do 25. avgusta godine da dostave svoje predloge, nakon čega će Ministarstvo pravde samo sačiniti nacrt radne verzije zakona o kojem će se raspravljati na sastanku Radne grupe zakazanom za 4, 5 i 6. septembar, da bi nacrt potom bio upuće na ekspertizu Venecijanskoj komisiji. (kraj) vip/bdr

Share: